Sector, D'interès general

12/08/2022

Mor als 89 anys el dibuixant francès Jean-Jacques Sempé, il·lustrador i cocreador de l’entranyable Petit Nicolas

El passat dijous 11 d’agost va morir als 89 anys el dibuixant francès Jean-Jacques Sempé, pare d’El petit Nicolas i creador de centenars de vinyetes de premsa.

Nascut a Bordeus el 1932, no va tenir una infantesa feliç. Va viure en un entorn d’escassetat econòmica, amb la seva mare i un pare adoptiu, així que els llibres i la ràdio es van convertir aviat en el refugi de Sempé. Va deixar l’escola a 14 anys per posar-se a treballar i el 1950 va entrar a l’exèrcit. Quan va tornar, va marxar a viure París i va començar a treballar d’il·lustrador en revistes com Sud Ouest.

El punt d’inflexió tant en la carrera com en la vida de Sempé es produeix el 1954, quan coneix René Goscinny, el creador d’Astèrix, que acabava d’arribar dels Estats Units i col·laborava, com Sempé, en una agència de premsa de París. “Va ser el meu primer amic parisenc, o sigui, el meu primer amic”, recordaria anys després el dibuixant. Fruit d’aquesta complicitat neix el petit Nicolas, la creació més popular de Sempé, un nen espavilat i alegre de 9 anys que narra en primera persona les seves aventures diàries i observa amb atenció el món dels adults. El famós personatge va veure la llum per primera vegada en un diari belga, Le Moustique, l’any 1956.

Considerada una de les millors obres infantils del segle passat, s’ha traduït a més de 30 idiomes i ha venut més de 15 milions d’exemplars arreu del món. En català ha estat publicat per La Galera.

Sempé va compaginar els seus treballs per a infants, entre els quals destaquen obres com Marcel·lí (Blackie Books, 2016), amb il·lustracions i caricatures per a adults en mitjans com Paris Match L’Express, així com en llibres il·lustrats com El senyor Lambert (Blackie Books, 2017). El 1978 comença la seva relació amb la revista New Yorker, per la qual acabaria dibuixant centenars de portades.

L’obra de Sempé es caracteritza pel seu estil senzill i minimalista i destaca per capturar instants de felicitat en tot allò quotidià i pel seu humor que, sense deixar de ser amable, passa a ser sociologia pura: el comportament de la gent corrent vist a través del prisma d’un humor tamisat per la ironia i la tendresa.

FacebookTwitterWhatsAppEmail
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.