Congresos y jornadas, Formación LIJ, Bibliotecas, Centros educativos, Librerías

04/07/2022 - 13/07/2022 - 15:00h - 17:00 h

Escola d’estiu Blanquerna: Enfilant el caminet: introducció a l’educació literària a primària.

Format: Mixt
Lloc: Universitat Blanquerna
Organitzador: Universitat Blanquerna
Preu: 85 €

La literatura és imprescindible en el procés constant i continu d’adquisició de la llengua oral i del llenguatge escrit. Ens permet construir l’embolcall narratiu que ens ajuda a comprendre’ns i a comprendre el món. Els textos literaris són, a més a més, els únics que ens ensenyen a llegir de forma diferent a la resta de textos. Que ens inciten a desconfiar de la transparència de les paraules, que ens impel·leixen a inferir, relacionar i ordenar indicis per construir sentits. És, doncs, una eina fonamental per a l’educació dels infants com a ciutadans crítics.
Els llibres i la literatura formen part del dia a dia d’una escola, però rares vegades els utilitzem per educar literàriament els infants. Per què és important la literatura a l’escola? Quines pràctiques i quins aspectes hem de tenir en compte per poder parlar d’educació literària a les aules? Aquest curs pretén ser una introducció que ens permeti conèixer els pilars de l’educació literària, la seva importància en la formació de les criatures i com introduir-la a les aules a través de pràctiques concretes.

Pla de treball (Sessions sincròniques)

• Dilluns 4:  Punt de partida del curs. Reflexió sobre la literatura al currículum i sobre què és l’educació literària.

• Dimarts 5: La importància de la planificació. Temps de lectura a les aules.

• Dimecres 6: La importància de les biblioteques d’aula: criteris de tria, de mobilització i de disseny de l’espai.

• Divendres 8: Pràctiques de lectura per treballar els dos pilars de l’educació literària a les aules.

• Dimecres 13:  Sessió presencial o virtual des de la llibreria La petita (Poblenou). Presentació de llibres imprescindibles i treball sobre pràctiques a l’aula.

Docent 
Anna Juan Cantavella. Doctora en Antropologia Social i Cultural i Màster en Llibres i literatura infantil. Docent i investigadora en el camp  de la didàctica de la literatura. Actualment, és professora associada de la UAB en el departament de Didàctica de la literatura i dissenya i desenvolupa projectes, tallers i formacions sobre literatura infantil, educació literària, biblioteca escolar i foment a la lectura per diverses escoles, biblioteques i altres institucions.

 

Més info: https://www.blanquerna.edu/ca/fpcee/masters-i-estudis-de-postgrau/escola-d-estiu/cursos-educacio-primaria/enfilant-caminet-educacio-literaria-primaria

FacebookTwitterWhatsAppEmail

Próximos eventos

No se han encontrado eventos