IBBY / OEPLI, Ibbycat, Autors LIJ, Homenajes LIJ, De interes general

15/11/2022

Celebrem el 40è aniversari de l’IBBYcat amb l’homenatge a 40 Sèniors Literaris de la literatura infantil i juvenil catalana!

Ahir, dilluns 14 de novembre del 2022, va tenir lloc la celebració del 40è aniversari de la nostra entitat, l’IBBYcat – Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil al Born CCM. Un acte que, lluny de ser un autohomenatge, va ser un sentit reconeixement a tota una generació de professionals que van apostar per la literatura infantil i juvenil en català, en un moment de reconstrucció social i cultural.

Un homenatge a 40 professionals de la LIJ catalana de contrastada trajectòria, que inauguren la Llista d’honor de la LIJ catalana, una selecció que vol contribuir a la construcció i divulgació d’un patrimoni literari infantil i juvenil català d’avantguarda i referent per a múltiples generacions, i que s’anirà ampliant i actualitzant de forma periòdica.

L’homenatge, coorganitzat conjuntament amb la Institució de les Lletres Catalanes, s’insereix en una iniciativa que ha estrenat enguany la ILC amb la intenció de posar de relleu l’aportació que han fet els nostres Sèniors literaris, en aquesta ocasió de literatura infantil i juvenil, amb la seva obra, a la nostra cultura.

La tria dels homenatjats, de 72 anys en endavant i amb una trajectòria rellevant en el camp de la LIJ en català, s’ha basat en criteris com la diversitat de perfils professionals (escriptors, il·lustradors, llibreters, bibliotecaris, docents, editors, especialistes, narradors orals…), la diversitat de gèneres o territorial, entre d’altres.

40 homenatges i 40 anys de l’IBBYcat

Paral·lelament a l’homenatge als Sèniors literaris LIJ, l’acte va servir també per celebrar el 40è aniversari de l’IBBYcat – Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil. En aquest sentit, Lluís Zendrera, president de la nostra entitat, afirmava que “el Consell ha estat i és encara un agent de referència en l’àmbit de la LIJ catalana, que vol ser un agent de primer ordre per a la construcció social, cultural i educativa del nostre país”. En aquesta línia, va anunciar que s’està preparant la presentació de la candidatura de Barcelona com a seu del Congrés Internacional de l’IBBY del 2028.

L’acte va seguir, sota la conducció de Marga Socias, amb les intervencions de Ricard Ruiz, que va explicar els criteris que s’han seguit en la tria dels homenatjats, i de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, en representació de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

Arretxe va remarcar el caràcter proactiu i sense aturador de l’IBBYcat, que va qualificar com “un motor que no para mai, amb nous projectes i noves iniciatives”. I va seguir: “I el meu desig per a l’IBBYcat dels propers 40 anys? El meu desig no és, de fet, un desig per a l’IBBYcat. Vosaltres, seguiu fent el que esteu fent. Exactament el que esteu fent. El meu desig és que sigui la resta del país, de tots i cadascun de nosaltres, que valorin, recolzin i coneguin la vostra feina, i que valorem, recolzem i coneguem la nostra literatura infantil i juvenil. Perquè ens hi va tot.”

L’homenatge va continuar amb el lliurament d’una làmina realitzada per a l’ocasió per l’escriptora Selena Soro i la il·lustradora Gala Pont als homenatjats, dues joves autores de la generació actual.

Per acabar l’acte, Carolina Ballester, directora executiva de l’IBBY Internacional (International Board on Books for Young People), va recordar els valors fundacionals de l’entitat i va fer entrega dels diplomes de la darrera IBBY Honour List, en la qual hi havia autors de la nostra LIJ, acompanyada per Lluís Zendrera i Ana Cendán, secretària de l’OEPLI:

    • Salvador Comelles, escriptor d’Espècies extrordinàries i el seu editor Oriol González, de Bira Biro.
    • Patrizia Campana, editora del llibre Ametla, seleccionat per la traducció d’Anna Puente Llucià.

Jordi Sierra i Fabra, per la seva banda, va rebre també un diploma de l’IBBY com a escriptor nominat al premi Hans Christian Andersen 2022.

 

Llista d’homenatjats:

Josep (Pep) Albanell Tortadés
Ricardo Alcántara Sgarbi
Mercè Arànega Espanyol
Pilarín Bayés de Luna
Ramon Besora Oliva
Manuel Boix Álvarez
Miguel Calatayud Cerdán
Roser Capdevila Valls
Joaquim Carbó Masllorens
Concepció Carreras Fontserè
Jaume Cela i Ollé
Rosa M. Colom Bernat
Mercè Company i Gonzàlez
Teresa Duran Armengol
Pep Duran Oller
Mercè Escardó i Bas
Anna Gasol Trullols
Carles-Jordi Guardiola Noguera
Josep Herrero Casanovas
Albert Jané i Riera
Gabriel Janer Manila
Lluïsa Jover Armengol
Alegria Julià Danés
Enric Larreula i Vidal
Assumpció Giménez-Zadaba-Lisson Quirós
Enric Lluch Girbés
Andreu Martín i Farrero
Miquel Obiols Prat
Pere Prats Sobrepere
Fina Rifà Llimona
Maria Rius i Camps
Roser Rius i Camps
Roser Ros i Vilanova
Rosa Serrano Llàcer
Jordi Sierra i Fabra
Carme Solé Vendrell
Andreu Sotorra Agramunt
Josep Vallverdú Aixalà
Núria Ventura Bosch
Oriol Vergés Mundó

A continuació podeu accedir a les següents descàrregues:

Més info:
https://youtu.be/tHOFD9XLcXE
https://youtu.be/VnWpUnzp0_A

FacebookTwitterWhatsAppEmail
Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.