Cursos, Formació LIJ, Biblioteques, Centres educatius, Famílies

11/07/2022 - 10:00h - 13:00 h

La importància de narrar i llegir en veu alta a les aules d’Educació Infantil

Format: Presencial
Lloc: Campus de la UAB a Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)
Organitzador: Institut de Ciències de l'Educació de la UAB
Preu: 55 €

Professorat: Sherezade Bardají i Anna Juan

Presentació
La literatura oral i la lectura en veu alta són dos elements de base per a l’apropiació de la llengua materna, pel desenvolupament del llenguatge en els primers anys de vida, pel procés d’alfabetització i per l’educació literària dels més petits.

Aquest curs vol ser un recurs per comprendre la seva rellevància i per donar a conèixer gèneres i tipologies de llibres que inciten a la narració o a compartir històries o propostes poètiques i juganeres en veu alta. Es planteja també com espai de reflexió sobre la forma de llegir de la primera infància i com laboratori pràctic per descobrir i practicar certes estratègies i recursos per a la lectura en veu alta i la narració oral en el context escolar.

Objectius 

 • Descobrir la importància de la lectura en veu alta i l’oralitat en la primera infància.
 • Conèixer diferents gèneres i tipologies de llibres que es presten a la lectura en veu alta o a la narració oral.
 • Conèixer estratègies i recursos per facilitar la lectura en veu alta a l’entorn escolar.
 • Ampliar les possibilitats expressives, lingüístiques i creatives a través de la narració oral.
 • Aprendre el procés de creació d’un conte oral.

Continguts

 • Sessió 1. Pedra pedreta. El repertori oral i la importància en l’itinerari dels més petits.
  • En aquesta sessió introductòria reflexionarem sobre el lloc de la literatura de tradició oral en l’apropiació de la llengua materna. Ens endinsarem en els ritmes i la prosòdia del corpus poètic destinat a la primera infància i descobrirem obres actuals que s’apropien de la tradició per reinventar-la en forma de llibres.
 • Sessió 2. De contes i d’infants. Els contes populars a l’escola.
  • Els contes populars són essencials en la petita infància tant per la seva eficàcia narrativa com simbòlica. Amb ells descobrim els elements narratius bàsics i les estructures que ens permeten aprendre com funcionen les històries. Amb ells, a més, ens endinsem en mons fets de paraules que ens ajuden a construir altres espais i temps que amplien el nostre propi espai imaginari. Aquesta sessió la dedicarem a parlar de la importància de contar contes, a explorar la diversitat d’aquesta literatura i a deconstruir certs tòpics i prejudicis lligats a la tradició.
 • Sessió 3. Un munt de llibres. La importància de la lectura en veu alta i alguns llibres que la inciten.
  • Llegir en veu alta de forma expressiva és una de les formes bàsiques de fomentar el plaer per la lectura i la literatura. En aquesta sessió ens detindrem a explorar l’àlbum com un dels millors suports per practicar la lectura en veu alta a l’aula. Intercalarem aspectes teòrics amb consells pràctics i certes activitats lligades a la descoberta i la lectura d’àlbums.
 • Sessió 4. De la paraula al gest. Taller pràctic sobre lectura en veu alta.
  • En aquesta trobada ens endinsarem de ple en la pràctica de la lectura en veu alta. Explorarem i reconeixerem els elements bàsics de la respiració diafragmàtica per dur a terme una bona tasca de projecció a l’aula. Posarem consciència als elements rítmics i sonors: jugant amb el to, els silencis, el gest i d’altres factors essencials per una bona lectura en veu alta.
 • Sessió 5. El joc de l’oralitat: taller pràctic de narració oral.
  • Aprendrem a escollir els textos que son adequats per un registre oral i cercarem pautes concretes utilitzant recursos orals: onomatopeies, endevinalles, cançons, etc… per tal d’aconseguir que un text literari esdevingui un conte oral amb totes les nostres qualitats expressives, creatives i artístiques.

Metodologia
Es combinarà un enfocament teòric amb propostes pràctiques per tal de promoure la participació activa, a partir de les reflexions compartides i petites activitats lligades a la pràctica de la lectura i la narració.

Proporcionarem diferents referents per tal d’elaborar un marc teòric, però també un punt de partida per a la descoberta d’autors i autores i per a la selecció d’obres interessants per a l’escola.

Avaluació 
Es valorarà la qualitat de la feina feta i la participació en els entorns col·laboratius i de debat.

Certificació 
Aquesta activitat està reconeguda com a Formació Permanent del Professorat pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. A més de l’assistència al 80% de durada del curs, per tenir dret al certificat caldrà la valoració positiva del personal formador de totes les tasques planificades en relació amb l’aprofitament.

Més info: https://www.uab.cat/web/formacio/activitats-d-estiu/la-importancia-de-narrar-i-llegir-en-veu-alta-a-les-aules-d-educacio-infantil-1345857548882.html

FacebookTwitterWhatsAppEmail

Propers esdeveniments

No s'han trobat esdeveniments