Història i memòries

1982
Escriptors, editors, il·lustradors, llibreters i bibliotecaris, responent a la necessitat comuna de treballar junts en la promoció i difusió de la literatura infantil i juvenil en català endeguen un projecte comú: la constitució del Consell Català del Llibre per a Infants, que presideix, en aquell primer moment Carles-Jordi Guardiola, editor de La Magrana, a qui acompanyen Maria Artal, Sebastià Borràs, Joaquim Carbó, Romà Dòria, Maria Rius i Josep M. Puigjaner. La Generalitat de Catalunya i la Cambra del Llibre de Catalunya, importants suports econòmics i logístics de l’entitat, formen part del Consell com a membres associats.

La feina a fer és important: s’impulsa la creació de l’Organización Española del Libro Infantil y Juvenil (OEPLI) que està constituïda, de moment, per dues úniques seccions: la del Consell Català de Llibre per a Infants i la Secció de Madrid i s’incorpora aquesta entitat a l’IBBY (International Board on Books for Youny People), organització internacional integrada per 70 països de tot el món.
Es crea també l’Associació Catalana d’Amics del Llibre Infantil que dona entrada a totes aquelles iniciatives individuals que el caràcter institucional del Consell havia deixat fora.

1984
El 8 de febrer de 1984 Romà Dòria, editor de La Galera, agafa el relleu a la presidència del Consell que organitza el Primer Premi Internacional Catalònia d’il·lustració en col·laboració amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Enciclopèdia Catalana. S’edita el “Catàleg d’il·lustradors del llibre infantil en català” i dues fites marcaran l’activitat del Consell i el seu lligam amb la societat catalana.

En primer lloc, l’aparició del número zero la revista Faristol, òrgan de difusió del Consell i, en segon lloc, el que és, possiblement, la iniciativa més meritosa i alhora més eficaç per a la difusió de la literatura entre els més joves: la celebració de la primera Setmana del Llibre Infantil organitzada pel Consell.
Aquest esdeveniment, que a partir de l’any 1993 passa a dir-se Saló del Llibre Infantil i Juvenil, és objecte d’una eficaç descentralització que el portat de Barcelona a Girona, a Reus o a Mollerussa, estenent de forma eficient per tot el territori l’esforç de difusió de la literatura infantil i juvenil que dona sentit a la feina del Consell.

1986
El mes de gener d’aquell any Carme Peris, que ja exercia de presidenta, és elegida oficialment.

El Consell és convidat, a Stornoway, Escòcia, a les Conferències Europees sobre literatura Infantil en llengües poc esteses. S'incorpora una figura clau, la Marga Mateu com a secretaria tècnica.
El Consell presenta l’il·lustrador Manuel Boix a la Biennal d’il·lustració de Bratislava on guanya la Poma d’Or, essent el primer autor de l’estat Espanyol que l’aconsegueix. Poc després, també a Bratislava el Consell organitza una exposició conjunta de 20 il·lustradors catalans que mostra un total de 100 obres.

1990
Gemma Lienas, l’autora de Cul de sac, Així és la vida Carlota o Dos cavalls, és anomenada presidenta i empeny una reformulació dels objectius del Consell.

1991

La il·lustradora Mabel Piérola substitueix a Gemma Lienas qui dimiteix per raons de salut. S’inicia l’any més difícil de l’entitat. L’Associació Professional d’il·lustradors de Catalunya abandona el Consell atesa la seva manca de recursos per assolir els seus propòsits i el 10 d’abril de 1991 el Plenari del Consell acorda la seva dissolució a conseqüència de les dificultats econòmiques que pateix i del desencís dels seus membres.

La Junta gestora que ha de dissoldre l’entitat es nega a acceptar la seva desaparició. Reunions, trucades telefòniques, cartes, converses, gestions de tots tipus i a tots nivell, hores i hores de feina acaben, per fi, l’11 de juny quan els editors presenten al Plenari una nova candidatura, la de Joan Agut, editor de Barcanova, que aconsegueix que els il·lustradors tornin al Consell.
En un nou i definitiu impuls renovador es desvincula l’elaboració de Faristol del Comitè Executiu i es nomena un director, Martí Olaya.

1992
Despertem del somni del ’92 amb l’elecció de l’editor Josep Herrero de Cruïlla com a nou president.

1994

Anna Gasol agafa les regnes de Faristol i quadruplica la seva tirada fins als 6.000 exemplars. És l’any del primer Saló del llibre que viurà un dels seus moments més memorables poc després.

1996
Sau, un dels millors grups de pop-rock en català de tots els temps. Compon el tema “Amb un llibre mai estaràs sol” a to amb la campanya “Llegeix llibres juvenils i flipa amb Sau” i aquell mateix any, el Saló viu la seva jornada més màgica: El recital de poemes de Miquel Martí i Pol que fan l’actriu Ariadna Gil, el futbolista Pep Guardiola i el cantautor Lluís Llach, en presència del mateix autor, col·lapsen el saló. La seva repercussió mediàtica és espectacular.

1997
Ramon Besora, editor de Barcanova, assumeix la presidència del Consell i promou una actualització dels estatuts i de la denominació del Consell que passa a dir-se Consell Català del Llibre per a Infants i Joves. Un nou nom i una nova imatge corporativa, creada a partir d’un dibuix de Fina Rifà i el disseny gràfic d’Eulàlia Salcedo.

1999
Anna Gasol és elegida com a nova presidenta i la revista Faristol renova els seus continguts de la mà de la seva nova directora, la pedagoga i dissenyadora gràfica Teresa Duran.

2000
14 municipis de Lleida celebren les primeres Setmanes del Llibre Infantil i Juvenil. L’any següent s’hi afegeixen municipis de les Terres de l’Ebre, de les comarques gironines i de Barcelona.
Onze anys després i gràcies a un creixement constant, les Setmanes abastirien 111 municipis de la nostra geografia.

2001
Xavier Blanch, editor de La Galera, assumeix la màxima responsabilitat del Consell. S’impulsa l’elaboració del primer estudi sobre «La situació del llibre infantil i juvenil en català».

2002
Amb Jordi Ainaud (ENÓ), editor de Cadí, de president, el Consell experimenta una nova empenta. S’incorporen com a membres de ple dret: l’Associació d’Editors del País Valencià, la Conselleria d’Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears, el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura.

Faristol vertebra la seva direcció en tres branques: Teresa Duran dirigeix l’edició en paper, Xavier Vernetta la digital i Pep Molist i Joan Portell coordinen l’equip de crítics.

2003
Neix el nou Faristol que canvia de format i ampliat els continguts.
L’OEPLI encarrega al Consell l’organització del III Congrés de Literatura Infantil i Juvenil que se celebrarà a València l’any 2005.

També neix el projecte «Nascuts per Llegir», un projecte de promoció de la lectura, per a infants de 0 a 3 anys, en el que treballen conjuntament pediatres, llevadores, infermeres pediàtriques, bibliotecaris i especialistes en LIJ.

D’altra banda, el Museu d’Arqueologia de Barcelona encarrega a l’equip d’exposicions del Consell l’exposició «D’Hèrcules a Superman. Déus i herois de la mitologia grecoromana». L’exposició restarà més d’un any al museu i després iniciarà una gira de més de tres anys per altres Museus.

2005

Marta Vilagut, editora de Destino, és escollida com a nova presidenta.

És un any d’iniciatives i de compromisos:
•Joan Portell i Pep Molist assumeixen la direcció de Faristol i Àngel Burgas s’encarrega de l’edició digital.

• Es presenta l’estudi «Els hàbits lectors dels infants i joves a Catalunya» amb una àmplia repercussió en els mitjans de comunicació.
• Neix el Premi de Literatura Infantil «Atrapallibres», germà petit del premi «Protagonista Jove».
• Es comença a gestar el projecte «Municipi Lector».
• Es planteja la necessitat d’elaborar un Diccionari d’autors i autores de literatura infantil i juvenil català.

2006
El Consell modernitza la seva imatge (ClijCAT) al mateix temps que dobla, triplica i multiplica la seva activitat:
• Apareix l’edició per premsa de Faristol que publiquen El Periódico de Catalunya i l’Avui, gràcies al valuós ajut de l’ICIC.
• S’atorguen els primers premis de la revista Faristol.
• El projecte «Municipi Lector» és una realitat a la població del Bruc.
• El Consell presenta en el Saló del Llibre de Barcelona el «Diccionari d’autors i autores de literatura infantil i juvenil en català» que restarà penjat de la web del Consell i que en el 2011 aplega 320 autors i més de 4.000 títols a la seva base de dades.
• Es promou la trobada d’una trentena d’editors que signen un manifest reivindicant l’ofici d’editor de llibres per a infants i joves.

2007

• Celebració 25 aniversari del ClijCAT i lliurament dels premis Trajectòria en homenatge a professionals que s'han caracteritzat per la seva feina al servei de la LIJ.

• Faristol elabora un dossier sobre LIJ que publiquen, en el mes de desembre, els diaris El Periódico, Avui i El País i una quinzena de capçaleres de la premsa gratuïta publiquen un article d’aquest dossier recomanant llibres per Nadal.

• Recital de poemes Trovallengües, en el marc del Saló del Llibre de Barcelona, en català, castellà, gallec i èuscara a càrrec dels poetes Miquel Desclot, Ana Maria Romero Yebra, Antonio García Tejeiro i Juan Kruz Igerabide i dins dels actes de celebració del 25 aniversari del ClijCAT, les taules rodones: El procés de creació de la LIJ abans i ara, 25 anys i per molts més!: el paper dels mediadors en la LIJ i Trajectòria lectora dels joves de 25 anys.

2008

• Incorporació d'Almenar i Mollerussa al programa Municipi Lector.

Faristol amplia la difusió de la LIJ a la premsa i elabora dos dossiers (juny i desembre) que publiquen els diaris La Vanguardia, El Periódico i la revista Presència.  Aquest dossier també s’encarta als diaris Segre, El Punt, Diari d’Andorra, Diari de Balears, Regió 7, Diari de Sant Cugat i 43 capçaleres de la premsa gratuïta van publicar articles d’aquest dossier.

• S’elaboren per al Museu d’Història de Catalunya bibliografies per a les seves exposicions Europa al final de la prehistòria: les grans fulles de sílex i Àfriques. També es va elaborar per a la Caixa de Manresa una bibliografia per a la seva exposició Territoris fantàstics de la literatura infantil i juvenil.

• Coorganització amb l’OEPLI del IV Congrés Ibèric de LIJ que se celebra en el Palau de Miramar de Donostia.

• S’inicia la preparació del 32è congrés internacional de l’IBBY que s’organitzarà conjuntament amb l’OEPLI i les altres tres seccions territorials.

 

2009

• Continua, dos cops l’any, la difusió de la LIJ a la premsa amb dossier que publiquen els mitjans La Vanguardia, El Periódico i la revista Presència.  Aquest dossier també s’encarta als diaris Segre, El Punt, Diari d’Andorra, Diari de Balears, Regió 7, Diari de Sant Cugat i més de 50 capçaleres de la premsa gratuïta van publicar articles d’aquest dossier.

• Comença el programa Sant Jordi als hospitals, que la Fundació Jordi Sierra i Fabra proposa al ClijCAT que organitzi. Hi participen els hospitals Sant Pau, Vall d’Hebron i Germans Trias i Pujol gràcies a la col·laboració de Joaquim Carbó, Jordi Sierra i Fabra, Care Santos, Elena O’Callaghan i Andreu Martín.

• Col·laboració amb la Institució de les Lletres Catalanes en l’homenatge a Joana Raspall.

 

2010

• Es lliuren els primers premis honorífics Faristol, de caràcter humorístic.

• S’organitza la primera trobada de Municipis Lectors i es dona la benvinguda als dos municipis que s’incorporen al programa: Lliçà de Vall i Súria.

• Es presenta l’actualització de l’Estudi d’Hàbits Lectors dels infants i joves de Catalunya i es fa àmplia difusió d’un document, adreçat a tots els partits polítics i als Departaments de Cultura i Educació, elaborat pel ClijCAT i totes les entitats que l’integren amb set punts imprescindibles per tal de millorar els hàbits de lectura.

• S’amplia el programa Sant Jordi als hospitals, s’incorporen l’Hospital del Mar i el Clínic i la participació dels autors passa de cinc a onze.

• La ciutat de Santiago de Compostel·la acull el 32è Congrés Internacional de l’IBBY, coorganitzat amb l’OEPLI, amb gran d’èxit tant de continguts com d’assistència: més de 600 assistents provinents de 56 països de tot el món.

• Es presenta el segon estudi «Els hàbits lectors dels infants i joves a Catalunya». La repercussió en els mitjans de comunicació és importantíssima.

 

2011

• Reina Duarte assumeix la presidència del ClijCAT.

• Signatura d’un conveni de col·laboració amb l’Associació Catalana de la Premsa Gratuïta (ACPG) per donar visibilitat a la LIJ. Es faciliten mensualment crítiques de Faristol a l’entitat per tal que els mitjans associats hi tinguin accés i les puguin publicar.

• Finalitza el conveni amb El Bruc i abandona el programa  Municipi Lector.

• El programa Sant Jordi als hospitals continua creixent amb la incorporació de Sant Joan de Déu i els autors passen d’onze a vint-i-quatre.

• Finalitza el projecte Nascuts per Llegir, per manca de finançament davant les retallades.

 

2012

• L’Hospital Parc Taulí de Sabadell s’incorpora al programa Sant Jordi als Hospitals i el nombre d’autors que hi participen continua creixent.

• La premsa gratuïta comparteix massivament les crítiques de Faristol que facilita el ClijCAT.

 

2013

• Finalitzen, per manca de pressupost, les Setmanes del Llibre Infantil i Juvenil que en els 13 anys que s’han organitzat han visitat de forma ininterrompuda més de 120 municipis de tot Catalunya.

• L’Hospital Universitari i Politècnic la Fe de València s’incorpora al programa Sant Jordi als hospitals i això afavoreix la participació dels autors del País Valencià. També s’incorpora l’Hospital Santa Caterina de Salt. Creix també la participació dels autors que ja en són. 28.

 

2014

• Se celebra el 30 Saló del Llibre Infantil i Juvenil de  Catalunya amb l’especial assistència de més de 60 autors, editors, bibliotecaris i periodistes que es desplacen conjuntament al pavelló firal de Mollerussa en autocar. També hi assisteixen representants dels departaments de Cultura i Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

• L’Hospital de Gavà, Fundació Orienta s’incorpora al Programa Sant Jordi als Hospitals.

 

2015

• S’incorporen entitats al ClijCAT: Institució de les Lletres Catalanes, Institut Ramon Llull i Associación de Agentes Literarios de España ADAL. També ho fa l’Associació d’Editors del País Valencià que es reincorpora al ClijCAT després d’un període d’absència.

 

2016

• S’incorporen al programa Municipi Lector, Cassà de la Selva i Parets del Vallès.

• L'Associación de Agentes Literarios de España ADAL deixa el ClijCAT.

• El 18è Saló  del llibre infantil de Rio de Janeiro va convidar a l’OEPLI  a participar-hi i es va preparar una exposició sobre la LIJ a Espanya. El ClijCAT es va encarregar de la part de la llengua catalana i va seleccionar el centenar de llibres que es van exposar entre els 335 que hi havia a l’exposició. Es van organitzar taules rodones i l’Institut Ramon Llull es va fer càrrec del viatge i allotjament de la Sra. Gemma Lienas, proposada pel ClijCAT.

 

2017

• Anna Maria Macià substitueix Reina Duarte i assumeix la presidència del ClijCAT.

• Bernat Cormand substitueix Pep Molist i Joan Portell al capdavant de Faristol.

• Il·lustra (Professionals de la Il·lustració Catalana Associats) s’incorpora al ClijCAT.

• Fira de  Barcelona demana la col·laboració del ClijCAT per organitzar un espai de LIJ a la Ciutat dels somnis, el nou Saló de la Infància. Es cedeix  l’exposició monogràfica S’ha escrit un crim i es formen els monitors que la dinamitzaran. També s'hi fan sessions de contes.

 

2018

• Escrivim (Associació Professional d’Escriptores i Escriptors de Literatura) s’incorpora al CijCAT.

• Assessorament per a la creació de les bases i composició del Jurat per a la creació del Premi Trajectòria Maria Rius, a la llibreria Laie. Aquest premi de caràcter bianual  es convoca conjuntament amb la llibreria La Caixa d’Eines.

 

Antics projectes

Saló i Setmanes del Llibre Infantil i Juvenil (1984-2019)

El Consell va organitzar des de 1984, ininterrompudament, el Saló del Llibre Infantil i Juvenil, en els seus inicis l'únic esdeveniment de Catalunya adreçat exclusivament a la lectura i els llibres per a infants i joves.

Va ser sempre una cita obligada de milers d’escolars i de famílies que volien conèixer de prop l’oferta bibliogràfica d'actualitat. Però el Saló no era solament una exposició de llibres, sinó un espai on diàriament es podia gaudir d'una programació d'activitats d’animació a la lectura i espectacles de petit format.

Les Setmanes del Llibre Infantil i Juvenil, van viatjar anualment per múltiples poblacions catalanes, arribant a superar el centenar.  Aquestes «Setmanes» exhibien l'exposició monogràfica que el Consell produïa anualment i que articulava la temàtica central del Saló del Llibre Infantil i Juvenil anual i la «Selecció dels millors llibres de l'any, segons l'equip de crítica de la revista Faristol».

Nascuts per Llegir (2005-2011)

La nostra va ser una de les entitats promotores del projecte «Nascuts per Llegir», juntament amb el Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, la Secció d’Atenció Primària de la Societat Catalana de Pediatria, l’Associació Catalana d’Infermeria Pediàtrica i l’Associació Catalana de Llevadores. Aquest projecte tenia com a objectiu involucrar la comunitat que té cura dels infants en la missió de promoure el gust per la lectura des del primer mes de vida i crear un vincle afectiu entre pares i fills a partir del llibre.

Memòries anuals