L’arxipèlag de les illes remotes

Tipologia: Laboratori

PRESENTACIÓ

Diuen que hi ha un arxipèlag, en un racó d’aquest món, amb algunes de les illes més extraordinàries que mai hàgiu pogut imaginar. Illes amb potes, illes bunyol, illes amb monstres i habitants singulars… Us proposem visitar-les i fer de cartògrafs en aquest indret tan especial. Ens acompanyeu en l’aventura?

AUTORIA

Laboratori creat per Glòria Gorchs, Marta Roig, Anna Juan i Natàlia Martínez per al cicle “La possibilitat d’una illa” de la Fundació Miró (2017).

OBJECTIUS

  • Donar a conèixer llibres que tenen l’illa com a escenari principal de la història.
  • Viatjar a través de la lectura als territoris que evoquen els llibres suggerits i cartografiar aquests indrets imaginaris.

BENVINGUDA

Rebem a les famílies i preguntem als infants si saben què és un cartògraf i si intueixen quina deu ser la seva tasca. Fem hipòtesis. Llavors convidem a les famílies a iniciar tots junts un viatge cap a unes illes remotes on podrem resoldre tots aquests dubtes.

Però abans fem una breu introducció sobre la història del galió enfonsat San José on viatjava una tripulació que abans de naufragar havia recorregut tots els mars i oceans. I que, en un dels seus últims viatges, havien descobert una illa fantàstica, diferent a totes les altres, El País de Jamás lo Creerás. Presentem el llibre del gran naturalista Norman Messenger que formava part d’aquella tripulació i que va poder documentar l’expedició.

Expliquem diversos detalls de l’illa i dels seus habitants i com van arribar al lloc que més els va impressionar, la Muntanya de les històries. També expliquem que en aquella Muntanya van sentir històries meravelloses d’illes remotes i que van agafar els llibres madurs que els convidaven a explorar aquells indrets. Des d’allà els mariners van començar un llarg viatge cap a llocs desconeguts fins ara. Però quan ja tornaven a port després d’aquella aventura el galió va naufragar i es va enfonsar.

En aquest moment, amb to de misteri, presentem un cofre antic com a vestigi que s’ha pogut recuperar del galió i descobrim el seu interior. A dins hi trobem unes ampolles de vidre que guarden en un paper un secret d’aquell viatge per les illes.

Entreguem una ampolla a cada infant i els convidem a investigar aquests misteriosos missatges que tenen dintre. Descobrim que són combinacions estranyes de lletres i números i fem hipòtesis sobre què poden significar, mentre ens dirigim a la sala on es farà el laboratori.

DESCOBERTA

Un cop entrem a la sala trobem un gran mapa a terra, el mapa de les Illes remotes, amb la imatge del País de Jamás lo Creerás en el centre.

Els llibres de la bibliografia estan situats a les coordenades indicades. Els infants seuen al voltant del mapa i els hi preguntem si creuen que els missatges de les ampolles poden tenir alguna cosa a veure amb aquest mapa. Arribem a la conclusió que són coordenades d’espai.

Llavors els hi recordem que som cartògrafs i que, com a tal, cada un de nosaltres ha de representar en un mapa un lloc geogràfic. En aquest cas, una d’aquelles illes que els navegants del galió San José van visitar en el seu últim viatge. I com ho farem? Doncs trobant la part del mapa que ens indica la nostra coordenada i recollint els materials que hi trobarem allà. Cada infant trobarà un llibre, unes cartolines i un farcellet amb retoladors i tisores. La idea és representar el mapa d’una illa a partir del que ens evoqui la lectura del llibre, amb dibuixos dels habitants, els paisatges, la fauna…

LECTURA COMPARTIDA I PROPOSTA DE CREACIÓ

En aquest moment convidem a les famílies a trobar un racó on fer la lectura compartida i la creació de l’illa del seu llibre.

Un cop passats uns 15 o 20 minuts, convidem a les famílies a posar en comú l’experiència de la lectura i a situar cada illa imaginada en el seu espai en el mapa, segons les coordenades. Els infants van enganxant on toca les seves creacions amb cinta adhesiva de doble cara. D’aquesta manera entre tots ens quedarà configurat l’arxipèlag de les Illes remotes.

Però hem de tenir en compte que aquella tripulació mai va voler desvetllar la localització exacta d’aquells territoris i que aquest mapa s’ha mantingut encriptat i amagat fins ara. Potser és perquè ells no volien donar a conèixer aquests indrets fantàstics per tal de preservar-les i que continuessin sent un lloc verge i paradisíac. Pensem que nosaltres hem de continuar mantenint aquest secret així que, si és possible, enterrarem el mapa en un jardí exterior o bé, el guardarem ben tancat per tal que no sigui descobert per ningú. No ho podem explicar a ningú, aquest serà el nostre secret!

Documentació relacionada

Fitxa i bibliografia

Galeria

Estàs interessat en llogar o comprar una rèplica d’aquest recurs?

Consulta les condicions aquí o escriu-nos per fer- nos arribar els teus dubtes, comprovar la disponibilitat o demanar un pressupost.