Expedient Panxa Plena: El cas del llop ferotge

Tipologia: Laboratori

PRESENTACIÓ

Fa mesos que la policia treballa en el cas d’en Panxa Plena, el llop ferotge. Les seves accions terribles tenen atemorida tota la població. L’equip d’investigació és cridat a col·laborar en un dels casos més complexos de les darreres dècades: anàlisi de proves, entrevistes a testimonis, escorcolls… tot és a punt per capturar el personatge més buscat de tota la LIJ.

OBJECTIUS

  • Apropar els infants al personatge del llop.
  • Conèixer alguns dels tractaments que la literatura fa d’aquest animal.
  • Donar a conèixer àlbums il·lustrats de qualitat protagonitzats per un llop.
  • Prendre consciència de l’enginy i la creativitat d’alguns autors i il·lustradors a l’hora d’aproximar-nos les històries clàssiques.

BENVINGUDA

El repte de l’equip d’investigadors i investigadores dels laboratoris serà ajudar la policia a resoldre el cas d’en Panxa Plena, el llop ferotge. A aquest personatge se li imputen desenes de delictes: robatori, estafa, assassinat, violació de domicili, traïció, segrest, etc. No hi ha ningú tan perseguit com ell al regne de la LIJ.

Un cop presentat l’objectiu, el grup es desplaçarà fins a la sala dels laboratoris, on l’Agència Central d’Intel·ligència de la LIJ ha establert el centre de coordinació de tota l’operació.

DESCOBERTA

A l’espai hi ha una gran taula (o tres taules fent una U), amb els llibres de la bibliografia i tot de cadires al voltant. A la paret del davant de la taula, nombroses il·lustracions del personatge a una banda, un mapa al centre, i els cartellets amb els suposats delictes a l’altra.

Un cop tothom s’ha assegut al voltant de la taula es presenta el cas. En Panxa Plena és el nom que la policia dona al llop més ferotge de tota la LIJ. De moment se’n desconeix el nom veritable i se l’ha vist amb múltiples cares.

En aquest moment es van repassant les diferents il·lustracions del llop que hi ha a la paret i, amb l’ajuda dels assistents, es van recollint algunes de les seves característiques i variants… Aquestes il·lustracions es presenten com els «retrats robot» o dibuixos resultants de les descripcions que n’han fet les seves víctimes.

S’ha detectat la seva presència en múltiples llocs del país de la LIJ. Hi ha molts habitants que asseguren haver-lo vist i són moltes les víctimes de les seves accions cruels. Arriba el moment de presentar el mapa i alguns dels llocs on se l’ha vist. També la llista de delictes dels quals la policia creu que és responsable. Aquest llistat de delictes consisteix en un conjunt de cartellets enganxats en una paret amb una mica de Blu-Tack, amb el nom de tots els delictes, i el nom de les víctimes o els personatges relacionats amb els casos i els llocs.

Davant de tota aquesta informació sembla evident que és important:

1. Organitzar tota la informació que s’ha obtingut fins a aquest moment.

2. Investigar on pot ser ara mateix, controlar els seus moviments i capturar-lo per poder-lo interrogar.

3. Aconseguir proves dels seus delictes.

Com a equip d’investigació som responsables del primer i el tercer objectiu, mentrestant la policia de la LIJ s’encarregarà de buscar-lo i capturar-lo. Resulta que la policia té informació de cadascun dels casos, però s’ha de revisar bé per poder arribar a conclusions clares.

LECTURA COMPARTIDA

En aquest moment es proposarà als investigadors i investigadores que llegeixin atentament l’informe (llibre) de cadascun dels casos i que, de cada un d’ells, identifiquin:

• Delicte/s que el llop comet en aquell cas i noms dels afectats o víctimes. (Cal identificar aquells cartellets que corresponguin d’entre tots els que hi ha disponibles, tenint en compte que en alguna de les històries és possible que el llop no cometi cap delicte.)

• El lloc del delicte o el lloc relacionat amb el cas.

• Imatge del llop relacionada amb el cas. (Cal identificar aquella que correspongui d’entre totes les que hi ha penjades a la paret.)

A continuació es reparteixen els llibres entre els grups d’infants o famílies i es donen uns 20-25 minuts per llegir-los i identificar tota la informació que se’ls demana.

Després col·lectivament anirem demanant a cada investigador o investigadora si en el seu cas el llop comet algun delicte i anirem enllaçant les imatges i els delictes amb els llocs del mapa on es cometin. (Podem fer servir cinta adhesiva de color.)

Un cop tenim tota la informació, sentim sonar un telèfon (la persona que condueix el laboratori pot programar-se una alarma amb un to de trucada més o menys al cap d’una hora de l’inici de l’activitat).

El cap de la policia ens informa que fa uns minuts han capturat en Panxa Plena gràcies a l’avís dels nens d’una escola que asseguren que un llop ha entrat perseguint un dels seus companys.

Ara l’estan interrogant, però quan acabin ens faran arribar urgentment el seu cos, anestesiat, perquè necessiten que investiguem urgentment la seva panxa i hi busquem proves dels delictes.

RECOLLIDA DE PROVES

Algú entra amb un llop anestesiat damunt d’una taula (llop de roba). Repartim guants de làtex i bosses de plàstic transparents entre els assistents i a poc a  poc els anem convidant a posar la mà per algun dels talls de la panxa i a treure’n algun objecte, que immediatament guardaran a la bossa de plàstic que els hem donat.

A mesura que vagin sortint els objectes o proves els anirem vinculant amb els diversos casos i els deixarem exposats damunt dels llibres.

En acabar, obrim un sobre gran etiquetat com a Declaració que conté tot el que el llop ha confessat a la sala d’interrogatoris fa només uns minuts. Llegim la seva versió de la història.

AVALUACIÓ I COMIAT

Abans d’acabar podem tenir una conversa tranquil·la per saber què és el que més els ha impactat del laboratori, com han viscut l’experiència, si hi tornarien, etc.

I finalment, per acomiadar-nos, convidem els infants a endur-se els llibres que recullen els casos de llops en préstec, per si volen seguir investigant a casa. També podem passar un  breu qüestionari d’avaluació de l’activitat.

Documentació relacionada

Fitxa, bibliografia, material i pautes de muntatge

Galeria

Estàs interessat en llogar o comprar una rèplica d’aquest recurs?

Consulta les condicions aquí o escriu-nos per fer- nos arribar els teus dubtes, comprovar la disponibilitat o demanar un pressupost.