Autors LIJ, Sector, D'interès general

10/08/2022

Mor als 88 anys Raymond Briggs, un dels grans il·lustradors infantils del segle XX

El passat dimarts 9 d’agost va morir als 88 anys l’il·lustrador britànic Raymond Briggs, un dels grans il·lustradors infantils del segle XX i pioner de la novel·la gràfica adulta.

Briggs era molt conegut al Regne Unit per obres il·lustrades infantils com el conte El ninot de neu (1978), però també per obres dirigides al públic adult, com Quan bufa el vent (1982), una novel·la gràfica que examina els efectes d’un atac nuclear sobre Anglaterra des del punt de vista d’un matrimoni ancià.

Nascut el 1934 a Wimbledon, al sud de Londres, des de molt jove va sentir una forta inclinació cap a l’art, que el va portar a estudiar a l’Escola d’Art de Wimbledon i, posteriorment, a la University College de Londres. Va publicar els seus primers treballs per als lectors infantils a finals dels anys 50, però els seus primers èxits van arribar a la dècada següent.

El 1973 va publicar la seva primera gran obra, El Pare Noel, que oferia una interpretació moderna del personatge, amb un Pare Noel rondinaire que viu en una casa normal amb un gat i un gos. En aquesta obra Briggs s’allunyava del format tradicional del conte infantil en utilitzar vinyetes i bafarades més pròpies del llenguatge del còmic, un estil que va mantenir a partir d’aleshores.

Amb El ninot de neu l’any 1978, publicat en català per La Galera, Briggs es va alliberar del text per explicar sense paraules la tendra amistat entre un nen i el seu ninot de neu. La connexió del públic amb la història va ser instantània i és un dels llibres de Briggs amb més edicions internacionals. El 1982 es va convertir en un curt animat de mitja hora que, des d’aleshores, gairebé cada Nadal s’emet per televisió.

Briggs va aprofitar l’èxit d’El ninot de neu per obrir-se a altres registres més adults amb obres com Gentlemen Jim (1980) i, sobretot, amb Quan bufa el vent (1982), aclamada com una de les primeres grans novel·les gràfiques, que el 1986 es va convertir en una magnífica pel·lícula animada dirigida per Jimmy T. Murakami.

Durant les dècades següents Briggs va alternar obres adultes amb treballs infantils. Una de les obres més rellevants d’aquesta etapa és Ethel i Ernest (1998), publicada en català per Blackie Books, on l’autor explicava la història d’amor dels seus pares (un lleter i una criada). Briggs dibuixa com es van enamorar, com van formar una família, com van sobreviure a la Segona Guerra Mundial, com es van enfrontar al progrés i, sobretot, de com es van estimar fins a la mort. Va rebre el premi al millor llibre il·lustrat dels British Book Awards el 1999 .

Els dos últims llibres de Briggs, inèdits encara al nostre país, són les memòries Notes from the sofa, del 2015, en què l’autor revisa la seva pròpia vida a través d’anècdotes i records, i Time for the lights out, del 2019, crepuscular meditació sobre la vellesa i la mort.

 

 

FacebookTwitterWhatsAppEmail
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.